Serie Anders organiseren #5: Zeven bouwstenen voor anders organiseren met Mark de Kievit en Pieter Snaterse

Afgelopen jaar deed Frank samen met een netwerk van scholen in de regio Leiden, Duin -en Bollenstreek een onderzoek naar het anders organiseren van de school. Onderdeel van het onderzoek was het maken van een podcastreeks, waar Frank met schoolleiders, docenten en experts in gesprek gaat. De reeks van zes afleveringen is te beluisteren op een apart podcastkanaal. We delen de reeks ook graag hier met jou, omdat het nadrukkelijk ook gaat over gespreid leiderschap. Om de week verschijnt een nieuwe aflevering, veel luisterplezier!


In de podcast 'Anders organiseren van de school' onderzoeken we manieren om beter om te gaan met personeelstekorten in het onderwijs door de school anders te organiseren. Hoe zorgen we dat docenten en schoolleiders met plezier en in samenwerking hun werk kunnen doen?

Tijdens ieder gesprek in deze podcastreeks bekijken we dit vraagstuk vanuit een ander perspectief, met telkens andere gasten. Vandaag spreek ik met Pieter Snaterse en Mark de Kievit, initiatiefnemers van een leernetwerk rondom anders organiseren dat het afgelopen jaar in de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek van start is gegaan. Pieter is teamleider bij het Visser 't Hooft Lyceum in Leiderdorp en Mark is rector van het Fioretti College in Lisse. We blikken samen terug op onze ervaringen en presenteren 7 bouwstenen om anders organiseren vorm te geven in de school.

Hierover schreven Pieter, Mark, en Frank Hulsbos ook een manifest getiteld "Anders organiseren voor een aantrekkelijke werkplek en veerkrachtige teams".

De zeven bouwstenen voor anders organiseren zijn:

  1. Oefen invloed uit op basis van expertise en affiniteit

  2. Organiseer samenwerking binnen het primaire proces

  3. Verdeel het werk op basis van talenten en kwaliteiten van mensen

  4. Zoek naar onderwijsvormen op basis van eigen regie en autonomie van kinderen

  5. Eerst de bedoeling, dan de structuur

  6. De schoolleider mag zich overal mee bemoeien, maar nergens de baas spelen

  7. Deel best practices

De gesprekken zijn onderdeel van een onderzoek naar anders organiseren. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een groep schoolleiders en docenten uit de regio Leiden, Duin- en Bollenstreek.

Heb je vragen of overwegingen? Mail dan naar frank@gespreidleiderschap.nl.